Bevolking grotendeels vitamine K-deficiënt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een groot deel van de bevolking heeft een vitamine K-tekort. Dit stellen onderzoekers van het Maastrichtse VitaK & Cardiovascular?Research Institute CARIM dat verbonden is aan de Universiteit Maastricht.

Analyse van 896 bloedmonsters van gezonde vrijwilligers toonden verhoogde concentraties van niet-gecarboxyleerde eiwitten, te weten: osteocalcine en het matrix-Gla eiwit. Pas na carboxylatie zijn de eiwitten actief. Osteocalcine is een vitamine K-afhankelijk eiwit en bevindt zich in het botweefsel.  Matrix-Gla is eveneens een vitamine K-afhankelijk eiwit dat zich in de vaatwand bevindt. Verhoogde concentratie van beide niet-gecarboxyleerde eiwitten duiden op een vitamine K-tekort en kunnen leiden tot botverlies en verstijving van de vaatwand.

Een tekort werd vooral gezien bij kinderen en bij veertigplussers. Suppletie met vitamine K2 (menaquinon) leidde tot een verlaging van de concentraties van beide niet-gecarboxyleerde eiwitten.

De Recommended Dietary Allowance (RDA) van vitamine K is gebaseerd op de behoefte van de lever voor de vorming van stollingsfactoren, maar is volgens de onderzoekers onvoldoende voor zijn functies in het botmetabolisme en ter preventie van hart- en vaatziekten. Overigens kent Nederland geen aanbeveling voor de inname van vitamine K voor volwassenen. Aanbevelingen in het buitenland variëren van 60-120 mcg/dag. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.