Bloedarmoede bij vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een tekort aan vitamine D geeft een verhoogde kans op bloedarmoede. Daarnaast blijkt het hemoglobinegehalte verlaagd en zijn stoffen die de vorming van rode bloedlichaampjes stimuleren verhoogd bij personen met een vitamine D-deficiëntie.
Aan de cross-sectionele studie namen 554 personen deel in de periode van januari 2004 tot en met december 2006. De vitamine D-concentratie en het hemoglobinegehalte werden bepaald. Een vitamine D-concentratie kleiner dan 75 nmol/l werd als deficiënt beschouwd en bij een hemoglobinegehalte kleiner dan 11 g/dl was sprake van bloedarmoede.
Bij 49% van de personen met een vitamine D-tekort was tevens een bloedarmoede aanwezig. Dit verschil was significant in vergelijking met 36% van de personen met een normale vitamine D-spiegel. Na correctie voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, geslacht en nieraandoeningen was de kans op bloedarmoede bij personen met een deficiëntie 1,9 maal zo groot. Daarnaast hadden de personen met een vitamine D-deficiëntie een lager hemoglobinegehalte en een significant hoger verbruik van stoffen die noodzakelijk zijn voor de vorming van rode bloedlichaampjes.
Deze studie toont een verband aan tussen een lage vitamine D-concentratie en een verhoogd risico van bloedarmoede. Vervolgstudies zijn nodig om aan te tonen of vitamine D van invloed is op de vorming van rode bloedlichaampjes.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen