Bloedarmoede door magnesiumtekort

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een inadequate magnesiuminname uit de voeding is gerelateerd aan een hoger risico op een anemie (bloedarmoede), vooral bij vrouwen en ouderen.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van het Amerikaans bevolkingsonderzoek NHANES uit de periode van 2011 tot 2016. Met behulp van 24-uurs voedingsdagboeken werd de inname van magnesium uit de voeding geschat. 

Er werd een omgekeerd verband gezien tussen de magnesiuminname uit de voeding en de kans op bloedarmoede. Een hoge magnesiumintake verkleinde de kans op een anemie significant met 36% ten opzichte van een lage magnesiuminname. Wanneer rekening gehouden werd met het geslacht, bleek sprake van een significant verband tussen de magnesiuminname en het risico op bloedarmoede bij vrouwen, maar niet bij mannen. Ook was het verband significant bij personen vanaf een leeftijd van zestig jaar.

Dierstudies toonden reeds dat een magnesiumtekort microcytaire anemie kan veroorzaken, een vorm van bloedarmoede waarbij de rode bloedcellen kleiner zijn dan normaal. De huidige studie bevestigt dat een gebrekkige magnesiuminname gerelateerd is aan bloedarmoede. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen