Bloeddrukverhogend effect van cafeïne kan lang aanhouden

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het bloeddrukverhogende effect van cafeïne kan bij sommige koffiedrinkers langer aanhouden dan verwacht. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
Vaak ontwikkelt men een tolerantie voor het bloeddrukverhogende effect van de cafeïne, maar dit gebeurt niet bij iedereen. Het vier weken durende onderzoek werd uitgevoerd bij 58 mannen en vrouwen. Een week kregen ze de eerste vijf dagen een placebo. Op de zesde dag kregen ze driemaal per dag capsules met 0 of 250 mg cafeïne. De bloeddruk werd gedurende 24 uur gemeten. De andere weken kregen ze de eerste vijf dagen 300 of 600 mg cafeïne verdeeld over drie giften. De zesde dag was als in de eerste week.
Na de week met de placebo werd bij iedereen een verhoging van de bloeddruk gezien na de inname van cafeïne. Bij degenen met een lage tolerantie voor cafeïne werd na de week met 300 mg per dag ook een verhoging van de bloeddruk gezien op de zesde dag. Deze was groter dan die na de placeboweek. Ook tijdens de slaap hield deze verhoging aan.
Volgens de onderzoekers kan de aanhoudende bloeddrukverhoging klinisch relevant zijn voor degenen met een verhoogde bloeddruk. Vermindering van het koffiegebruik zou dan raadzaam zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.