Borstkankerpreventie met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Borstkanker kan worden voorkomen met een adequate blootstelling aan zonlicht in combinatie met voldoende vitamine D-inname via de voeding of supplementen. In landen op het noordelijk halfrond is het echter - zeker voor postmenopauzale vrouwen - moeilijk om voldoende vitamine D via zonlicht te verkrijgen.
Voor hun studie observeerden de onderzoekers gedurende 10 jaar bijna 70.000 Franse vrouwen. In deze periode werd bij 2871 vrouwen borstkanker vastgesteld. In de analyse werd gekeken naar het borstkankerrisico bij postmenopauzale vrouwen. Er werd hierbij gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren. Er werd niet een direct verband gevonden tussen de vitamine D-inname en het borstkankerrisico. Wel werd aangetoond dat postmenopauzale vrouwen die in zonnige gebieden woonden zoals de zuidelijke Provence en die voldoende vitamine D binnenkregen een veel lagere kans hadden op borstkanker dan vrouwen die in gebieden met weinig zonlicht leefden en weinig vitamine D binnenkregen.
De risicoreductie voor vitamine D vanuit zonlicht in combinatie met voeding en supplementen was respectievelijk 32% en 43%. Volgens de onderzoekers is een bepaalde minimale blootstelling aan zonlicht en inname via de voeding of supplementen noodzakelijk om borstkanker te voorkomen. Voor vrouwen op het noordelijk halfrond is het echter zeer moeilijk om deze minimale waarde te bereiken, aangezien het zonlicht daar niet sterk genoeg is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen