Bosbessen voorkomen geheugenverlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bosbessen kunnen leeftijdsgebonden geheugenverlies tegengaan. Dit blijkt uit een studie bij ratten.
Er werden twee experimenten uitgevoerd. In het eerste experiment kregen ratten een controledieet of gedurende 1 of 2 maanden een bosbessendieet. Het geheugen werd getest wanneer de ratten 19 maanden oud waren. In het tweede experiment werd het geheugen getest na 19 maanden en na nog een maand op het 2% bosbessen- of controledieet.
De ratten die gedurende 1 of 2 maanden het bosbessendieet kregen, scoorden significant beter op de geheugentest in vergelijking met ratten die het controledieet kregen. Bij ratten die 2 maanden het bosbessendieet volgden, hield het effect nog een maand aan nadat het dieet was gestopt.
Uit het tweede experiment bleek dat de ratten die nog 2% bosbessen consumeerden na 20 maanden een verbeterde score op de geheugentest hadden ten opzichte van hun score bij 19 maanden. Bij ratten op het controledieet nam het geheugen daarentegen iets af. De verandering in geheugen verschilde significant tussen beide groepen.
De resultaten laten zien dat leeftijdsgebonden geheugenverlies tegengegaan wordt en deels omkeerbaar is door het volgen van een dieet met bosbessen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen