Brein reageert anders op live- en online-contact

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Onze hersenen reageren verschillend tijdens live- en online-contact.

Wetenschappers van de Yale University in de Verenigde Staten vergeleken neurale activiteit van 28 gezonde proefpersonen tijdens twee sessies met dezelfde partners. Een face-to-face sessie en een online sessie waarbij de gezichtskenmerken en opdracht hetzelfde bleven. De deelnemers werden geïnstrueerd zo min mogelijk hoofdbewegingen te maken, zo stil mogelijk te blijven door grote bewegingen te vermijden en gezichtsuitdrukkingen zo neutraal mogelijk te houden.

Uit eye-tracking metingen bleek dat de proefpersonen tijdens een live ontmoeting hun blik langer op hun partner gericht hielden dan tijdens een online meeting. Ook de diameters van de pupillen waren tijdens de face-to-face ontmoeting groter dan tijdens de online meeting. Dit duidt op een verhoogde hersenactiviteit tijdens de live meeting. 

Onderzoek met functionele nabij-infraroodspectroscopie (fNIRS) toonde onder invloed van de face-to-face ontmoeting een verhoogde activiteit en synchronie in het dorsale deel van de pariëtale kwab. Hier vindt de ruimtelijke verwerking plaats om te weten waar iets zich bevindt. 

Bij identieke omstandigheden blijkt het humane brein toch op een dieper niveau informatie te verwerken tijdens een live ontmoeting dan tijdens een online meeting.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.