Broccoli en rode pepers tegen kanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Broccoli en rode pepers helpen mogelijk tegen kanker door de groei van kankercellen te remmen. Dat zei dr. Sanjay Srivastava van de University of Pittsburg tijdens een bijeenkomst van de American Association for Cancer Research.
Voor de onderzoeken werden twee soorten kankercellen onderzocht, van de pancreas en van het ovarium. Voor het eerste onderzoek werden pancreaskankercellen in een proefopstelling in contact gebracht met capsaïcine, de stof die rode pepers de scherpe smaak geeft. Capsaïcine bleek de werking van de mitochondriën in de cellen te verstoren, waardoor een eiwit, cytochroom C, vrijkomt. Cytochroom C veroorzaakt apoptose, een geprogrammeerde celdood, van de kankercellen. Het stofje had geen invloed op de gezonde pancreascellen.
In een tweede onderzoek werden ovariumkankercellen gedurende 24 uur in contact gebracht met phenethylisothiocyanaat (PEITC), een stof uit broccoli. De concentratie van PEITC was zo gekozen dat men die hoeveelheid ook via voeding binnen zou kunnen krijgen. PEITC bleek een significante remming van het eiwit epidermal growth factor receptor (EGFR) te veroorzaken. Dit eiwit is betrokken bij de groei van ovariumtumoren. Ook bleek PEITC het eiwit Akt te remmen. Dit eiwit beschermt de kankercellen tegen apoptose.
Deze onderzoeken zouden kunnen helpen verklaren waarom mensen die veel groenten en fruit eten, minder kans lopen kanker te krijgen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.