Cacao gunstig bij metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Diverse studies hebben inmiddels positieve effecten aangetoond van cacao bij de preventie en behandeling van het metabool syndroom. Dit blijkt uit een review die gepubliceerd werd in de Journal of Nutritional Biochemistry.

De wetenschappers doorzochten de literatuur naar relevante werkingsmechanismen van cacao. De complexe samenstelling van zijn flavanolen maakt dat cacao op diverse aspecten van het metabool syndroom van invloed is.

De interacties vinden vooral plaats in het maagdarmstelsel, alwaar de concentraties van cacaoflavanolen van nature hoog zijn. De flavanolen blijken van invloed op verteringsenzymen en glucosetransporters. Als gevolg hiervan daalt de glucosespiegel waardoor personen met het metabool syndroom beter in staat zijn een adequate glucosespiegel te handhaven. De flavanolen die niet geabsorbeerd worden, komen via de enterohepatische cyclus uiteindelijk in de dikke darm terecht alwaar ze door hun prebiotische eigenschappen een positieve invloed uitoefenen op de darmflora. De interactie met de darmbacteriën versterkt de barrièrefunctie van de darm waardoor de opname van toxische stoffen afneemt. Cacao heeft bovendien een gunstige invloed op de insulinegevoeligheid.

Doel van de review was om diverse werkingsmechanismen van cacao bij het metabool syndroom bloot te leggen waarvan de therapeutische waarde in vervolgstudies verder onderzocht kan worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen