Calcium, fosfor en zuivel verkleinen risico colorectale kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Calcium, fosfor en melkproducten verkleinen het risico van colorectale kanker door invloed op bepaalde stappen in de ontwikkeling van kanker uit darmpoliepen. Dit is de conclusie van een groot Frans onderzoek.
In verschillende epidemiologische studies wordt melding gemaakt van een beschermend effect van calcium en melkproducten op colorectale kanker maar de gegevens zijn niet eenduidig, volgens dr. Francois Clavel-Chapelon, een van de onderzoekers.
De onderzoekers bestudeerden de relatie tussen de inname van calcium, melkproducten, fosfor, en vitamine D en het risico van poliepen (adenomen), een voorstadium van kanker, en colorectale kanker. Dit gebeurde bij vrouwen die deelnamen aan de French E3N-EPIC Prospective Study. Het onderzoek bestond uit twee delen. In een gedeelte werd het risico van adenomen onderzocht. Hierin zaten 516 vrouwen met adenomen waarvan 175 hoogrisico-adenomen hadden en 4804 controles. Zij werden gemiddeld 3,7 jaar gevolgd. Het andere onderzoek betrof het risico van colorectale kanker onder 172 patiënten en 67.312 gezonde controles. Zij werden gemiddeld 6,9 jaar gevolgd. Via vragenlijsten werd de inname van de verschillende voedingsstoffen bepaald.
Het kwart met de hoogste calciuminname had 20% minder kans op adenomen dan het kwart met de laagste inname. Dit verschil was significant. Bij colorectale kanker werd dit verband ook gezien, maar dit was niet significant. Voor melk werd hetzelfde gezien wanneer het kwart met de hoogste inname werd vergeleken met het kwart met de laagste inname. Voor fosfor had het kwart met de hoogste inname zelfs 30% minder kans op adenomen dan het kwart met de laagste inname. Voor vitamine D werd geen beschermend effect gevonden. Dit kon volgens de onderzoekers komen doordat de vitamine D-inname in de onderzoeksgroep laag was.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.