Calcium: niet gevaarlijk voor hart- en bloedvaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een studie, gepubliceerd in Osteoporosis International, liet zien dat calciumsuppletie niet leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit in tegenstelling tot eerdere berichtgevingen. 

Er werden gegevens gebruikt van bijna 75.000 vrouwelijke verpleegkundigen die deelnamen aan de Nurses’ Health Study, een prospectieve cohortstudie die uitgevoerd werd in de periode van 1984 tot 2008.

Tijdens de 24 jaar durende volgperiode werd 4565 maal een cardiovasculaire aandoening geregistreerd (2709 hartaandoeningen en 1856 herseninfarcten). Vrouwen die calciumsupplementen gebruikten hadden meer beweging, rookten minder en hadden een lagere inname van transvetten in vergelijking met vrouwen die geen calciumsuppletie kregen. Dagelijkse suppletie met meer dan 1000 mg calcium leidde tot een significante risicoreductie van 18% op cardiovasculaire aandoeningen in het algemeen. Het risico van een hartaandoening was met 29% significant lager onder invloed van calciumsuppletie. Daarentegen nam het risico van een herseninfarct met 3% licht toe. Dit verschil was echter niet significant met de groep vrouwen die geen calciumsuppletie kregen. Dezelfde resultaten werden gezien wanneer de berekening gemaakt werd voor niet-rokers, vrouwen zonder hoge bloeddruk en vrouwen die frequent een medische controle ondergingen.

De hypothese dat calciumsuppletie leidt tot een verhoogd cardiovasculair risico, wordt weerlegd met de gegevens van deze studie. Suppletie blijkt zelfs een beschermend effect te hebben. Dit geldt althans voor vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen