Calcium verlaagt risico darmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Calcium uit voeding en supplementen, in een hoeveelheid van meer dan 800 mg per dag, verlaagt het risico van colorectale kanker met ongeveer een kwart ten opzichte van een inname van minder dan 400 mg per dag. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Minesota.
Gedurende 8,5 jaar werden 45.354 vrouwen gevolgd die bij aanvang van het onderzoek geen colorectale kanker hadden. Tijdens het onderzoek ontwikkelden 482 vrouwen deze vorm van kanker. De calciuminname via voeding werd in vijf groepen verdeeld: minder dan 412 mg per dag, van 412 tot 530 mg, van 530 tot 656 mg, van 656 tot 831 mg en meer dan 831 mg per dag. Inname van calcium als supplement werd als volgt ingedeeld: 0 mg, 0 tot 400 mg, 401 tot 800 mg en meer dan 800 mg per dag.
Het vijfde deel vrouwen met de hoogste calciuminname via voeding had 26% minder risico van colorectale kanker in vergelijking met het vijfde deel vrouwen met de laagste calciuminname. De andere drie groepen hadden gemiddeld 22% minder risico van colorectale kanker in vergelijking met het vijfde deel vrouwen met de laagste calciuminname. Bij het gebruik van calcium als supplement werd, alleen als er meer dan 800 mg per dag werd gebruikt, een afname van het risico van colorectale kanker gevonden van 24% in vergelijking met degenen die geen calcium suppleerden. Een hoge gecombineerde inname, via voeding en als supplement, gaf een vermindering van 46% van het risico van colorectale kanker in vergelijking met degenen met de laagste totale inname.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.