Calciuminname en botmineraaldichtheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Consumptie van melkproducten verhoogt de botmineraaldichtheid (BMD) bij mannen, maar niet bij vrouwen. Calciumsuppletie beschermt zowel mannen als vrouwen tegen botverlies. Dit is de conclusie van Amerikaanse onderzoekers.
Het onderzoek betrof 289 blanke vrouwen, 116 blanke mannen, 265 donkere vrouwen en 75 donkere mannen van minimaal zestig jaar oud. Allen vulden vragenlijsten in over hun gezondheidsgewoonten en hun gezondheidsgeschiedenis. De hoogte van de calciumsuppletie hoefde niet te worden vermeld.
De donkere deelnemers kregen meer calcium binnen dan de blanken en de calciuminname van mannen was hoger dan die van vrouwen.
Na aanpassing van leeftijd, ras en gewicht hadden mannen die veel calcium uit de voeding binnenkregen, een significant hogere totale BMD in de heup. Een vergelijkbaar verband werd er gevonden voor het BMD in het bovenste dijbeen. Bij vrouwen was er geen significant verband te zien.
Calciumsuppletie verminderde het botverlies bij de personen die minder dan anderhalve zuivelconsumptie per dag consumeerden én jonger dan 72 jaar oud waren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.