Calciumsupplement beste bij maaltijd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het is beter voor de nieren om supplementen met calcium bij de maaltijd te slikken.
Aan het onderzoek deden 32 mensen met een normaal functionerende nier mee. Zestien deelnemers namen drie keer per dag 1 gram calciumcarbonaat (equivalent met 3 x 400 mg calcium) bij de maaltijden en de andere personen namen 3 gram calciumcarbonaat voor ze gingen slapen. De deelnemers deden dit gedurende een week. Hierna volgde een maand zonder suppletie. Vervolgens wisselden de groepen. Aan het begin en na de week met suppletie werd de 24-uurs urine verzameld.
Bij beide groepen was de calciumexcretie in de urine gestegen. Tussen beide groepen was hierin geen verschil te zien. De hoeveelheid oxalaat in de urine was bij de maaltijdgroep gedurende het onderzoek significant gedaald. Bij de avondgroep was hierin na deze week geen verschil te zien. De concentratie calciumoxalaat was bij de maaltijdgroep gelijk gebleven, terwijl dit bij de avondgroep significant was gestegen.
Om het risico op nierstenen te verminderen, is het volgens de onderzoekers verstandig om calciumsupplementen met de maaltijd te slikken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.