Calciumsuppletie verhoogt kans op hartinfarct

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Calciumsuppletie verhoogt de kans op een hartinfarct, maar niet op een beroerte. Dat blijkt uit de resultaten van een meta-analyse gepubliceerd in de British Medical Journal.
Studies waren in deze meta-analyse opgenomen wanneer ze gerandomiseerd, placebogecontroleerd en dubbelblind waren. Suppletie van calcium bedroeg 500 mg of hoger per dag , er was geen sprake van vitamine D-suppletie en de onderzoeken werden uitgevoerd bij meer dan 100 personen met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar of ouder gedurende meer dan een jaar. In totaal ging het om een populatie van 11.921 deelnemers in 15 studies.
Van de 15 onderzoeken waren de data van 5 studies volledig. Zeven studies hadden onvolledige gegevens over het effect van calciumsuppletie op cardiovasculaire aandoeningen.
De analyse liet zien dat calciumsuppletie tot 31% meer kans op een hartaanval leidde. In de groep die calciumsuppletie gebruikte, kregen per duizend deelnemers 14 personen meer een hartinfarct dan in de placebogroep. De gevonden resultaten waren evenwel marginaal significant (95% CI 1,02-1,67). Daarnaast werden studies waarbij calcium in combinatie met vitamine D werd toegediend niet geïncludeerd, waaronder de grote Women's Health Initiative studie waaruit reeds bleek dat suppletie met calcium in combinatie met vitamine D geen invloed heeft op het risico van cardiovasculaire aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen