Cardiometabool syndroom: suppletie kosteneffectief

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van specifieke voedingssupplementen is kosteneffectief bij het cardiometabool syndroom. 

De auteurs kenmerken cardiometabool syndroom (CMS) als een cluster van hypertensie, hyperlipidemie, atherosclerose, verhoogd risico op coronaire hartziekte en beroerte, hyperglycemie, insulineresistentie en sommige vormen van kanker. In de meeste gevallen is er bij dit syndroom een toename van buikvet, diabetes mellitus en ongezonde voedingsgewoonten. Het leidende diagnostische signaal is abdominale obesitas.

Een Amerikaans rapport over kostenbesparingen in de gezondheidszorg toonde dat jaarlijks bijna 18 miljard dollar (€16,5 euro) bespaard kan worden als specifieke voedingssupplementen gebruikt worden door risicogroepen. Het betreft in dit geval personen met het metabool syndroom die een verhoogd risico hebben op een coronaire hartziekte. Suppletie met visolie, coënzym Q10, magnesium, vitamine K2 en vezels is effectief bij het metabool syndroom, zo blijkt uit literatuuronderzoek. Aandachtpunt blijft de vorm van de producten, zo stellen de auteurs. Dit kan per supplement verschillen. Zo is de actieve vorm van coënzym Q10, ubiquinol, effectiever dan de klassieke vorm ubiquinon. Bij visoliesupplementen is de zuiverheid belangrijk. Ook is nog onvoldoende bekend over de optimale dosissen van de supplementen.

Specifieke voedingssupplementen zijn zinvol bij het metabool syndroom en kunnen gezondheidszorgkosten besparen. Er moet echter nader onderzoek gedaan worden naar de meest effectieve suppletievorm -en dosis waarbij ook vorm en kwaliteit van supplementen in ogenschouw wordt genomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen