Carnitine bij verstoorde glucosestofwisseling

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De resultaten van een dierstudie bieden hoop op een nieuwe behandelingsoptie voor personen met suikerziekte of een voorstadium daarvan. Het onderzoek was toegespitst op aandoeningen die met een verstoorde glucosestofwisseling gepaard gaan. In een proef met te dikke ratten bleek suppletie met carnitine namelijk tot een daling van de bij deze dieren verhoogde bloedglucosespiegels te leiden. Al na 8 suppletieweken toonden de dieren een herstelde verbrandingscapaciteit van de lichaamscellen en een verbeterde glucosetolerantie, wat op een verlaagd risico van suikerziekte duidt.
Carnitine helpt bij het vetzurentransport van het cytoplasma naar de mitochondriën, de energieleveranciers van de cel. Daarnaast zorgt carnitine er via de vorming van acylcarnitine voor dat het overschot aan energiebronnen de celmembranen kan passeren richting bloed. Dit maakt transport mogelijk naar andere organen die om energie verlegen zitten of naar de nieren zodat ze uit het lichaam kunnen worden verwijderd.
In het geval van de zwaarlijvige ratten werd aangetoond dat de skeletspieren van deze dieren grote hoeveelheden acylcarnitines produceerden, wat een groot verbruik van vrij carnitine vergt. De accumulatie van acylcarnitines in de cel ging gepaard met een daling in de beschikbare hoeveelheid vrij carnitine. De wetenschappers vermoeden nu dat juist deze onevenwichtigheid ten grondslag ligt aan een verstoring van de vet- en glucoseverbranding in de cel. Ook werd gevonden dat zowel de stijging van het lichaamsgewicht als de stijging van de leeftijd verband hield met een gedaalde beschikbaarheid van vrij carnitine.
De resultaten van een aantal aanvullende proeven met humane spiercellen zorgden voor ondersteuning van het mogelijke nut van carnitinesuppletie bij problemen in de glucosestofwisseling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen