Carotenoïden en borstkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De resultaten van een Amerikaanse studie ondersteunen de bewijzen dat bepaalde carotenoïden een mogelijk beschermend effect ten aanzien van de ontwikkeling van borstkanker hebben.
Het onderzoek betrof de gegevens van 5450 vrouwen. Gedurende een volgperiode van 8 jaar werd bij 190 van hen borstkanker vastgesteld. Niet alleen bij aanvang, zoals in eerdere studies over dit onderwerp, maar ook in het verloop (na 1, 3 en 6 jaar) van de onderzoeksperiode werden de bloedspiegels voor verschillende voedingsstoffen gemeten. Zo werd over de totale onderzoeksduur een goed beeld verkregen over de bloedwaarden voor verschillende carotenoïden (alfa- en bètacaroteen, bètacryptoxanthine, lycopeen, luteïne plus zeaxanthine), vitamine A (retinol) en vitamine E (alfa- en gammatocoferol).
Uit analyse van de gegevens bleek dat naarmate er herhaald hogere bloedspiegels voor alfacaroteen werden gemeten, het risico van borstkanker kleiner was. Dit gold op dezelfde wijze voor hogere niveaus bètacaroteen. Daarnaast werd gevonden dat de 33% vrouwen bij wie bij aanvang de hoogste bloedwaarden voor alfacaroteen waren gemeten, een 45% kleiner risico op borstkanker hadden dan de 33% met de laagste aanvangswaarden voor deze voedingsstof. Hogere bloedwaarden voor lycopeen en gammatocoferol bleken echter met een licht verhoogd risico van borstkanker gepaard te gaan, maar dit vergt nadere studie aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen