CDC-rapport over mondmaskers onbetrouwbaar

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het wekelijkse rapport van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft regelmatig onjuiste informatie gepubliceerd over het nut van mondmaskers in de coronapandemie. De Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) waarin de informatie werd gepubliceerd heeft een aanzienlijke invloed op het gezondheidsbeleid van de Verenigde Staten. Zo ook werd het advies overgenomen van de CDC om mondneusmaskers te dragen teneinde verspreiding van het SARS-CoV-2 virus te beperken. 

De 77 studies waarop het advies van de CDC gestoeld was, werden op kwaliteit beoordeeld door een groep wetenschappers. De studies waren allen gepubliceerd na 2019. 

De meest voorkomende studieopzet was observationeel van aard zonder een vergelijkingsgroep. Er was geen enkel onderzoek waarbij randomisatie - de hoogste standaard binnen medisch onderzoek - was toegepast. In slechts elf onderzoeken (15%) werd een statistisch significant beschermend effect van de maskers aangetoond. Desondanks werd in 58 studies (75%) geconcludeerd dat de maskers effectief waren. In 41 onderzoeken werd gesproken over een oorzakelijk verband, terwijl de studies dit geenszins aantoonden. 

De kwaliteit van de onderzoeken die de basis legden voor het CDC-advies met betrekking tot het dragen van mondmaskers, was dus erg laag. In 75% van de studies werd het beschermend effect van de maskers aangeprezen, terwijl in slechts 15% dit daadwerkelijk was aangetoond. De bevindingen geven aanleiding tot bezorgdheid over de betrouwbaarheid van de MMWR. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.