Celveroudering door frisdrank

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Regelmatige consumptie van frisdrank leidt tot celveroudering. Dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift American Journal of Public Health.

Van de National Health and Nutrition Examination Surveys werd een groep van 5309 volwassenen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar geselecteerd. Ze hadden geen diabetes of hart- en vaataandoeningen. Het voedingspatroon werd achterhaald met behulp van een 24-uurs voedingsdagboek. Tevens werd de lengte van de telomeren in de leukocyten (witte bloedcellen) bepaald. De telomeerlengte is direct gerelateerd aan veroudering. Hoe korter de telomeren, hoe verder het verouderingsproces is gevorderd. Bovendien zijn kortere telomeren gerelateerd aan chronische ziekten, insulineresistentie, oxidatieve stress en inflammatie.

De consumptie van suikerhoudende frisdrank (gemiddeld 350 ml per dag) bleek significant gerelateerd aan kortere telomeren in de leukocyten. De consumptie van dranken volledig gebaseerd op fruit leek gerelateerd aan langere telomeren, al was dit verband net niet significant.

De resultaten suggereren dat regelmatige consumptie van frisdrank celveroudering in de hand werkt en daarmee het risico van metabole ziekten verhoogt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen