Chauffeurs gebaat met luteïne

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met luteïne kan het zicht verbeteren onder condities met gebrekkig daglicht.

Er werden 120 chauffeurs geselecteerd die in de twee jaren voorafgaand aan de studie gemiddeld 10 uur per dag op de weg waren. Ze werden verdeeld in een suppletie- en controlegroep. In de suppletiegroep kregen de chauffeurs gedurende een jaar dagelijks 20 mg luteïne. Aan het begin van de studie en na 1, 3, 6 en 12 maanden werd de luteïneconcentratie in het bloed, het gezichtsvermogen en de dichtheid van het pigment in de macula (netvlies) gemeten.

Bij de personen in de suppletiegroep werd een toename van de gezichtsscherpte gezien, maar dit verschilde niet significant van de personen in de controlegroep. De luteïneconcentratie en de dichtheid van het pigment in de macula nam significant toe in de suppletiegroep, maar veranderde niet in de controlegroep. Tevens werd in de suppletiegroep een significante toename gezien van het contrastvermogen en de sensitiviteit voor fel licht, vooral tijdens de schemering.

Dagelijkse suppletie met luteïne verhoogt de dichtheid van het pigment in de macula en kan zinvol zijn voor chauffeurs, vooral om het zicht tijdens de schemering te verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen