Chitosan vertraagt veroudering eierstokken

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Chitosan - een voedingsvezel gemaakt van chitine - remt het verouderingsproces in ovaria (eierstokken). Veroudering van de ovaria wordt in verband gebracht met een verminderde vruchtbaarheid.

De onderzoekers verzamelden organen van muizen op een leeftijd van drie tot negen maanden. Dit is vergelijkbaar met een leeftijdsbereik van 20 tot 37-jarige vrouwen. De wetenschappers vergeleken het voortplantingssysteem, vertegenwoordigd door de ovaria en de baarmoeder, en het spijsverteringssysteem, vertegenwoordigd door de lever. Het effect van een behandeling met chitosan werd onderzocht.

Vergeleken met de lever en baarmoeder vertoonden de eierstokken een versnelde veroudering, gepaard gaande met verhoogde niveaus van ontstekingsstoffen en apoptotische cellen en een verminderde activiteit van macrofagen. Bovendien was sprake van een sterke daling van onrijpe eicellen; terwijl drie maanden oude muizen enorme reserves hadden, waren deze reserves tegen zes maanden al met de helft afgenomen en waren ze nog verder afgenomen op een leeftijd van negen maanden. Bij muizen die gedurende twee maanden chitosan kregen toegediend, werd de veroudering van de ovaria geremd door de fagocytose van macrofagen te verbeteren. 

Chitosan kan leeftijdsgerelateerde veroudering van de eierstokken mogelijk vertragen door een verbeterde werking van macrofagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.