Chocolade goed voor hart en vaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Chocolade verlaagt het risico van hart- en vaataandoeningen. Dit komt mede doordat chocolade een bloeddrukverlagend effect heeft.
Aan de studie namen 19.357 personen deel in de leeftijd van 35 tot 65 jaar. Ze leden niet aan een hart- of herseninfarct en gebruikten geen bloeddrukverlagende medicijnen. Aan het begin van de studie werd informatie verzameld over het voedingspatroon, waaronder de inname van chocolade.
Gedurende de volgperiode van gemiddeld 8 jaar kregen 166 personen een hartinfarct en 136 een herseninfarct. Personen die veel chocolade aten, hadden een bovendruk die 1,0 mmHg lager was dan de bloeddruk van personen die weinig chocolade aten. De onderdruk was 0,9 mmHg lager. Ook nam het risico van een hart- of herseninfarct door het eten van chocolade met 39% af. Dit kan voor 12% verklaard worden door een lagere bloeddruk. Het verband bleek sterker voor een herseninfarct dan voor een hartinfarct.
Het eten van chocolade lijkt de bloeddruk en daarmee de kans op een hart- of vaataandoening te verlagen. Vervolgstudies zijn nodig om de resultaten te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen