‘Choosing Wisely’

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In het jaar 2012 lanceerde de ABIM Foundation, een Amerikaanse organisatie die als doel heeft de gezondheidszorg te bevorderen, de campagne ‘Choosing Wisely’. Hiermee wordt beoogd het aantal zinloze medische testen, handelingen en procedures te beperken. De campagne heeft inmiddels een internationaal karakter gekregen en wordt ook in Nederland gevolgd.

De Britse cardioloog dr. Aseem Malhotra publiceerde er een artikel over in de British Medical Journal. Medeauteurs zijn de gerespecteerde psychiatrieprofessor Sue Bailey en professor kindergeneeskunde Terence Stephenson. Volgens de artsen leidt overdiagnostiek tot onnodige medische handelingen, kosten en ook angst bij patiënten. Met overdiagnostiek wordt het stellen van diagnoses bedoeld die geen klachten of verhoogde sterftekans met zich mee brengen. Onder overbehandeling worden alle medische handelingen verstaan die een gevolg zijn van zulke diagnoses.

In het Verenigd Koninkrijk vraagt ‘Choosing Wisely’ medische beroepsorganisaties om behandelingen en testen te identificeren die veelvuldig worden toegepast, maar waarvan de noodzaak twijfelachtig is. Het advies is om te stoppen met de uitvoering van de top vijf van dergelijke handelingen. Ook wil men met de campagne een discussie op gang brengen tussen arts en patiënt. Artsen moeten meer uitleg geven over de behandelingen en de effecten ervan en in sommige gevallen de patiënt ondersteunen bij de acceptatie dat niets doen de beste oplossing is. Patiënten moeten uitgedaagd worden om vragen te stellen zoals: ‘Heb ik dit (medicijn) echt nodig?' 'Wat zijn de nadelen?' 'Zijn er makkelijker en veiliger opties?' 'Wat gebeurt er als ik niets doe?' 'Hoeveel kost het?’ Tenslotte moeten medische studenten onderwezen worden in het kritisch beoordelen van medische literatuur en behandelingen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.