Coënzym Q10 gunstig bij beenmergstoornis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een onderzoek bij patiënten met het myelodysplastisch syndroom bleek dat na suppletie met coënzym Q10 bij een aantal een duidelijke verbetering optrad.
Bij het myelodysplastisch syndroom (MDS) is de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg verstoord. Hierdoor komen onvoldoende nieuwe rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes in het bloed.
De patiënten, 18 mannen en 11 vrouwen, kregen viermaal daags 300 mg coënzym Q10 voor een periode van minstens 16 weken tot 12 maanden. Van hen reageerden er 7 positief op de behandeling. Twee patiënten hadden geen bloedtransfusie meer nodig. Bij één patiënt verbeterde zowel het hemoglobinegehalte (van minder dan 8 naar 14 g/dl) als het aantal bloedplaatjes aanzienlijk (van minder dan 50.000 naar meer dan 250.000/ml). Het aantal witte bloedlichaampjes had weer een normale waarde. Bij een andere patiënt steeg het aantal bloedplaatjes van 85.000 naar 130.000 per ml. Bij twee patiënten trad een cytogenetische respons op (bij beenmergonderzoek wordt gekeken of er een Philadelphiachromosoom is. Bij een complete cytogenetische respons is het Philadelphiachromosoom niet meer aantoonbaar).
De in dit onderzoek gebruikte dosering van 1200 mg per dag veroorzaakte geen bijeffecten. De onderzoekers menen dat de behandeling met coënzym Q10 voor patiënten met het myelodysplastisch syndroom een veelbelovend alternatief biedt voor de gebruikelijke toxische therapieën.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.