Coënzym Q10 voor kransvatziekte en dyslipidemie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een Russische studie met 43 patiënten met kransvatziekte en dyslipidemie die een conventionele behandeling met statines ondergingen, gaf interessante effecten van suppletie met coënzym Q10 plus een lage dosis vitamine E.

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. In groep 1 met 26 patiënten werd een statine (20 mg simvastatine per dag) gegeven en in groep 2 met 17 patiënten werd eveneens de statine gegeven plus 30 mg coënzym Q10 en 4,5 mg vitamine E per dag. Na een maand bereikten 62% van de patiënten uit groep 1 en 65% uit groep 2 het als doel gestelde LDL-cholesterolniveau. In groep 1 was er sprake van verhoogde concentraties van primaire en secundaire lipidenperoxidatieproducten, respectievelijk met 25 en 29%. De antioxidantstatus van het bloed was in deze groep verlaagd, wat afgeleid werd uit verlaagde ceruloplasminespiegel (CP) en een verlaagde CP:transferrine verhouding (6%). Patiënten in de tweede groep hadden een verlaging in primaire en secundaire lipidenperoxidatieproducten van respectievelijk 30 en 29%. De antioxidantstatus van het bloed steeg (serum CP 26% hoger; CP:TF 12,5% hoger).

Uit deze resultaten blijkt dat suppletie met coënzym Q10 en vitamine E gunstige effecten voor patiënten met kransvatziekte en dyslipidemie biedt indien zij met statines behandeld worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen