Cognitie op peil met cacaoflavanolen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Regelmatige consumptie van cacaoflavanolen kan helpen bij het in stand houden van het cognitief functioneren op oudere leeftijd.

Aan de studie namen negentig ouderen deel met nog een goede cognitie. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks een drankje met een hoog gehalte (993 mg per drank), normaal gehalte (520 mg) of een laag gehalte cacaoflavanolen (48 mg). Het cognitief functioneren werd aan het begin en einde van de studie gemeten aan de hand van drie specifieke testen (MMSE, Trail Making Test A en B en Verbal Fluency Test).

Consumptie van de drankjes leidde niet tot veranderde scores van de MMSE-test. Met deze test wordt het algeheel cognitief functioneren in kaart gebracht. Wel leidde consumptie van de drankjes met een normaal en hoog gehalte aan cacaoflavanolen tot significant minder tijd die nodig was om de Trail Making Test A en B uit te voeren in vergelijking met consumptie van het drankje met een laag gehalte aan flavanolen. Met de test wordt de mentale flexibiliteit gemeten. In alle groepen werd onder invloed van de drankjes een significante verbetering gezien van de woordvloeiendheid (Verbal Fluency Test), maar het effect was het grootst bij de hoogste dosis cacaoflavanolen. Consumptie van de normale en hoge dosis cacaoflavanolen leidde bovendien tot een significante verbetering van de insulinegevoeligheid, bloeddruk en vetzuurperoxidatie.

De resultaten suggereren dat regelmatige inname van een hoge dosis cacaoflavanolen helpt bij het in stand houden van het cognitief functioneren, mogelijk doordat het de lichaamscellen gevoeliger maakt voor insuline.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen