Cola effectief bij brok in slokdarm?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Hoewel vaak toegepast, blijkt het drinken van cola niet significant te helpen om vastzittend voedsel uit de slokdarm te krijgen.

Vooral tijdens feestdagen komen op de eerste hulp mensen waarbij voedsel in de slokdarm is blijven steken. Om dit weg te krijgen wordt door sommige artsen het drinken van cola aanbevolen, omdat koolzuur de verstopping zou helpen oplossen. Wetenschappers van het Amsterdam UMC onderzochten of dit daadwerkelijk effectief is. 

Op de eerste hulp hadden 28 personen zich gemeld en kregen het advies om met tussenpozen 25 ml cola te drinken tot een maximum van 200 ml. Er was ook een controlegroep van 23 personen waarbij werd afgewacht tot spontane passage. Als de symptomen niet volledig verdwenen, werd de brok endoscopisch verwijderd binnen 6 uur voor patiënten met volledige obstructie en binnen 24 uur voor patiënten met een gedeeltelijke obstructie.

De colabehandeling was met een percentage van 61% succesvol. Maar in de controlegroep, waarbij werd afgewacht, ging de verstopping ook in 61% van de gevallen vanzelf weg. Het drinken van cola had geen nadelige effecten. 

Hoewel cola niet effectiever blijkt dan een afwachtend beleid bij een slokdarmobstructie, kan cola wel toegepast worden, zo concluderen de wetenschappers. Maar het mag een endoscopische verwijdering niet vertragen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.