Combinatietherapie bij rugpijn

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een combinatie van gewone therapieën met alternatieve therapieën heeft een significant groter effect op lage rugpijn dan de gebruikelijke therapieën alleen. De resultaten van een klein onderzoek, uitgevoerd door dr. David Eisenberg en collega’s van Harvard, werden gepresenteerd op een congres van Complementary and Integrative Medicine.
Het onderzoek was uitgevoerd onder dertien patiënten die een gecombineerde therapie kregen en zes patiënten die de gebruikelijke behandeling kregen. Bij de gecombineerde therapie was er samenwerking op het gebied van acupunctuur, chiropractie, interne geneeskunde, massagetherapie, neurologie, verpleging, diëtetiek, bezigheidstherapie, orthopedie, psychiatrie met betrekking tot de relatie lichaam en geest, natuurgeneeswijzen en reumatologie.
De groep met de gecombineerde behandeling had in twaalf weken gemiddeld 12,2 consulten gehad. Zowel de pijnscore als het functioneren verbeterde in de gecombineerde groep significant meer dan in de groep met de gebruikelijke behandeling. De pijnscore verbeterde in de combinatiegroep met 0,37 per week tegen 0,14 per week in de controlegroep. Voor de verbetering in functioneren was dat 1,11 per week tegen 0,49 per week.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen