Complottheorieën populair

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De helft van de Amerikanen gelooft in een of meerdere medische complottheorieën. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Er vulden 1351 volwassenen online een vragenlijst in nadat ze zes complottheorieën te lezen kregen. Als eerste werd gevraagd of ze met de betreffende theorieën bekend waren. Daarna gaven de deelnemers aan of ze het wel of niet eens waren met de theorieën.

Van de deelnemers geloofde 49% in een of meerdere complottheorieën. Een percentage van 37% van de respondenten geloofde dat de Amerikaanse regering bewust de toegang tot natuurlijke geneeswijzen tegenhoudt. Maar liefst 69% heeft gehoord dat vaccinaties kunnen leiden tot aandoeningen zoals autisme en 20% van de respondenten hangt deze theorie aan. Minder dan de helft van de deelnemers geloofde dat een Amerikaans spionagentschap moedwillig een groot aantal Afro-Amerikanen met HIV heeft geïnfecteerd. Aanhangers van complottheorieën gebruikten vaker alternatieve geneeswijzen en waren kritischer tegenover de reguliere geneeskunde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.