Corticosteroïdinjectie bevordert artrose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van corticosteroïden in een gewricht (intra-articulaire injectie) bevordert de progressie van artrose in het aangedane gewricht. Een injectie met hyaluronzuur lijkt daarentegen progressie te remmen. 

Dit blijkt uit twee onderzoeken die gepubliceerd werden tijdens het jaarcongres van de Radiological Society of North America. De eerste studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de University of California. Het betrof 210 patiënten met artrose in een knie. Van hen kregen 44 een intra-articulaire injectie met corticosteroïden en 26 kregen een injectie met hyaluronzuur. De overige deelnemers kregen geen behandeling. Op basis van MRI-scans die twee jaar later werden gedaan, bleek dat de toediening van corticosteroïden gepaard ging met een significante toename van artrose in het gewricht. Ten opzichte van de controlegroep bleek dat injectie met hyaluronzuur gepaard ging met een verminderde progressie van artrose, vooral in het beenmerg. 

Aan de tweede studie namen 150 personen met artrose deel. Van hen kregen 50 deelnemers een corticosteroïdinjectie, 50 andere personen kregen een injectie met hyaluronzuur en de overige deelnemers kregen geen behandeling. Na twee jaar bleek op basis van röntgenfoto’s dat de progressie van artrose erger was bij de deelnemers die een corticosteroïdinjectie kregen ten opzichte van de andere proefpersonen. Er werd vooral een toename van de vernauwing van de gewrichtsspleet van de knie gezien.

Beide studies suggereren dat voorzichtigheid is geboden met intra-articulaire injecties met corticosteroïden. Injectie met hyaluronzuur blijkt op de lange termijn mogelijk effectiever. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen