Covid-19: hoger sterfterisico bij lage magnesium-calciumratio

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een magnesium-calciumratio ≤0,20 (1:5) is gerelateerd aan een hogere sterftekans als gevolg van een SARS-CoV-2 infectie.

Voor de studie werden gegevens geanalyseerd van 1064 patiënten die in de periode van maart 2020 tot juli 2021 in verband met een covid-19 infectie in het ziekenhuis waren opgenomen. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. Er kwamen 554 patiënten te overlijden. Deze groep werd vergeleken met de 510 personen die herstelden.

Uit de analyse bleek dat personen met een magnesium-calciumratio ≤0,20 significant meer kans hadden om te overlijden dan personen met een hogere magnesium-calciumratio. De sterftekans was bijna zeven keer hoger bij een lage magnesium-calciumratio. Wanneer onderscheid gemaakt werd naar geslacht bleek dat voor mannen en vrouwen de sterftekans respectievelijk bijna vijf en vier keer hoger was bij een lage magnesium-calciumratio. 

Bij aandoeningen die een verhoogde kans geven op een ernstig beloop van een covidinfectie speelt een magnesiumtekort mogelijk een rol. Denk aan obesitas, hypertensie, endotheel dysfunctie en hartritmestoornissen. Ook een verminderde immuunrespons en een cytokinestorm zijn gerelateerd aan hypomagnesiëmie. Aangezien bij de cellulaire influx en efflux van magnesium en calcium dezelfde transporters betrokken zijn, onderzochten de wetenschappers het verband tussen de magnesium-calciumratio en de mortaliteit als gevolg van een SARS-CoV-2 infectie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen