Curcumine mogelijk bij hyperhomocysteïnemie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een studie met kransvaten van varkensharten blijkt dat de toediening van curcumine beschermt tegen de door homocysteïne geïnduceerde dysfunctie van het endotheel.
Curcumine is een geel polyfenolisch bestanddeel van de plant Curcuma ionga en wordt doorgaans gebruikt als kruid en kleurstof. Het heeft een gunstig antitumor-, antiontstekings- en antioxidanteffect.
De kransvaten van varkens werden, in ringen van 3 mm gesneden, gedurende 24 uur aan niets (controle) of aan één van drie behandelingen met vaatactieve stof(fen) blootgesteld: homocysteïne (50 micromol/l), curcumine (5 micromol/l) of een combinatie van beide.
De verschillende blootstellingen aan vasoactieve stoffen lieten significante verschillen zien. Blootstelling aan homocysteïne zorgde voor een verstoring van de endotheelafhankelijke vasorelaxatie in reactie op bradykinine. De vasorelaxatie was in dit geval 40% tegen 73% in de controlegroep. De toevoeging van curcumine blokkeerde deze verstoring door homocysteïne. Daarnaast toonden de kransvatringen die aan homocysteïne waren blootgesteld een verlaagde concentratie endotheliaal stikstofoxide synthase (eNOS). Dit in tegenstelling tot de concentratie in de ringen die tevens met curcumine waren geïncubeerd. Deze was vergelijkbaar met die in de controlevatringen. Curcumine had tevens een significant blokkerend effect op de door homocysteïne veroorzaakte stijging van de concentratie superoxide anionen in het endothelium.
De onderzoekers zien een mogelijke rol weggelegd voor de toepassing van curcumine bij patiënten met homocysteïnemie. Dit om de kans op hart en vaatziekten of het overlijden als gevolg hiervan te verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.