Cysteïne van invloed op botdichtheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een lage concentratie cysteïne in het bloed werkt osteoporose in de hand. Cysteïne wordt gevormd uit homocysteïne en is een bestanddeel van bindweefsel.
Bij 328 Britse vrouwen na de overgang is het verband onderzocht tussen de botdichtheid (BMD), het cysteïnegehalte en andere stoffen die betrokken zijn bij het botmetabolisme. De vrouwen werden op basis van BMD ingedeeld in groepen.
Vergeleken met een normale BMD werd bij vrouwen met een lage BMD (osteoporose) een significant lagere cysteïneconcentratie gemeten (146 tegen 178 mmol/l). Daarnaast bleken deze vrouwen recent significant meer botfracturen te hebben doorgemaakt (31% tegen 16%). Ook bleek het percentage rokers in deze groep significant hoger (26% tegen 7%). Deze groep vrouwen had daarnaast een hoger homocysteïnegehalte en C-telopeptidegehalte (een marker voor het botmetabolisme) dan de groep vrouwen met osteopenie. Voor de hele populatie bleek cysteïne significant samen te hangen met BMD, gewicht, lengte, rookgedrag, en andere stoffen die betrokken zijn bij het botmetabolisme. Ook na correctie voor alle andere factoren bleek een significant verband tussen de cysteïne concentratie en BMD.
De onderzoekers suggereren dat de bindweefselvorming afneemt bij een lagere cysteïneconcentratie wat mogelijk een gevolg is van roken en een verminderde hoeveelheid van thiolen van homocysteïne in het bloed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.