D-mannose bij blaasinfecties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met D-mannose is effectief bij de preventie van terugkerende blaasinfecties. De suiker met antibacteriële eigenschappen is zelfs effectiever dan de standaardbehandeling met het antibioticum nitrofurantoïne.

Er namen 308 vrouwen aan de studie deel. Ze hadden recidiverende blaasinfecties en werden hiervoor in het verleden behandeld met een antibioticum. De vrouwen werden in drie groepen verdeeld. Vrouwen in de eerste groep kregen gedurende zes maanden dagelijks 2 gram D-mannose poeder in 200 ml water, vrouwen in de tweede groep kregen dagelijks 50 mg nitrofurantoïne. De vrouwen in de derde groep werden niet preventief behandeld.

In de groep zonder preventieve behandeling was het percentage van recidiverende blaasinfecties significant hoger dan in beide andere groepen. In de onbehandelde groep kreeg 61% van de vrouwen een blaasinfectie, in de D-mannose groep was dit percentage 15% en in de nitrofurantoïne groep bedroeg dit percentage 20%. Patiënten die met D-mannose werden behandeld hadden significant minder last van bijwerkingen dan vrouwen die het antibioticum kregen.

Suppletie met D-mannose is een veilige en effectieve methode om het risico van recidiverende blaasinfecties te verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.