Darmbacterie bevordert Parkinson

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Pathogene darmbacteriën van het geslacht Desulfovibrio blijken verantwoordelijk voor de aggregatie van alfa-synucleïne eiwitten en dragen zodoende bij aan de ziekte van Parkinson. 

In het brein van Parkinsonpatiënten worden opeenhopingen van deze eiwitten gezien die Lewy bodies worden genoemd. Van tien parkinsonpatiënten en hun gezonde echtgenoten werden ontlastingmonsters verzameld en geanalyseerd. Vervolgens werden geïsoleerde Desulfovibrio-stammen uit de ontlastingmonsters als voeding toegediend aan rondwormen (Caenorhabditis elegans) met een verhoogde gevoeligheid voor de productie van alfa-synucleïne eiwitten. Ook kreeg een deel van de wormen de pathogene bacterie Escherichia coli MC4100 toegediend, waarvan is aangetoond dat het de aggregatie van alfa-synucleïne bij dieren bevordert.

Het brein van wormen gevoed met Desulfovibrio-stammen van Parkinsonpatiënten vertoonden significant meer en grotere alfa-synucleïne aggregaten dan wormen die Desulfovibrio-stammen kregen van gezonde proefpersonen. Ook ten opzichte van wormen die E. coli gevoed kregen, was sprake van significant meer alfa-synucleïne aggregatie. Tenslotte was de overlevingskans van de wormen gevoed met Desulfovibrio-stammen van Parkinsonpatiënten significant kleiner ten opzichte van de andere rondwormen. 

De resultaten suggereren dat pathogene Desulfovibrio-stammen bijdragen aan de aggregatie van alfa-synucleïne en zodoende een rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen