Darmbacterie speelt rol bij artritis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De darmbacterie Prevotella copri speelt vermoedelijk een rol bij het ontstaan van de auto-immuunziekte reumatoïde artritis.

Er werden ontlastingmonsters geanalyseerd van 114 personen waarvan 44 patiënten met recent gediagnosticeerde reumatoïde artritis, 26 patiënten die al langer bekend waren met deze diagnose, 16 patiënten met psoriatische artritis en 28 gezonde proefpersonen.

Bij personen met een recente diagnose reumatoïde artritis waren de concentraties van de darmbacterie P. copri in de ontlastingmonsters hoger dan bij de andere personen. Bij 75% van de nieuw-gediagnosticeerde personen werd de bacterie aangetroffen in vergelijking met 38% bij personen met psoriatische artritis, 21% bij gezonde personen en 12% bij personen die al langer de aandoening hebben. De overmatige groei van P. copri ging gepaard met een afname van de gunstige Bacteriodesbacteriën. Uit een experiment met muizen bleek bovendien dat een toename van de concentratie P. copri gepaard ging met darmontstekingen.

Dit is de eerste humane studie waarbij een relatie gevonden werd tussen chronische gewrichtsontstekingen en de samenstelling van de darmflora. De resultaten suggereren dat P. copri een rol speelt in de pathofysiologie van reumatoïde artritis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen