Darmbacteriën in het brein?
Onder redactie van Ortho Institute
Onder redactie van Ortho Institute
3 min
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonnee
Wetenschappers van de University of Alabama gaven tijdens het jaarcongres van de Society for Neuroscience een opmerkelijke posterpresentatie; hoge resolutie beelden van humaan hersenweefsel lieten bacteriën zien die normaliter enkel in de darm verblijven.
Het is voor het eerst dat er in hersenweefsel bacteriën zijn aangetroffen. Het brein wordt immers afgescheiden van de bloedbaan door een netwerk van cellen die de bloedvezels omhullen. Deze bloedhersenbarrière vormt een sterke protectie tegen indringers zoals bacteriën en virussen. In de gevallen dat het toch lukt de barrière te passeren, heeft dit vaak levensbedreigend inflammatie tot gevolg.
De wetenschappers vonden de darmbacteriën in alle 34 onderzochte monsters van hersenweefsel. Het betrof weefsels van gezonde personen alsook van personen met schizofrenie. Hoe de bacteriën in het brein terecht kwamen, is nog onduidelijk. Mogelijk is sprake van contaminatie tijdens de preparatie van de weefsels. Ook kan het zijn dat de bacteriën in de uren na overlijden via bloedvaten, zenuwen of de neus in het brein terecht kwamen. Toch sluiten de wetenschappers niet uit dat de bacteriën het brein bewoonden vóór overlijden. Aanwijzingen hiervoor vonden ze in een muizenexperiment. De muizen werden direct geprepareerd na overlijden. Ook bij deze muizen werden darmbacteriën aangetroffen. Dit was echter niet het geval bij muizen die bacterievrij opgroeiden. RNA-sequentie wees uit dat de meeste bacteriën behoorden tot Firmicutes-, Bacteroidetes- en Proteobacteriën.
Opvallend was dat de bacteriën zich vooral bevonden in astrocyten - steuncellen die liggen tussen een bloedvat en een zenuwcel - die zich rondom de bloedhersenbarrière bevonden. Ook kwamen ze veelvuldig voor rondom myeline dat de zenuwcellen omhult. Of darmbacteriën daadwerkelijk het brein bevolken, moet nader onderzocht worden.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.