Darmbacteriën stimuleren antikankerbehandeling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Darmbacteriën kunnen het effect van het cytostaticum cyclofosfamide versterken. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Science.

De onderzoekers ontdekten dat cyclofosfamide leidde tot een veranderde samenstelling van de darmflora van muizen met kanker. Ook stimuleerde het cytostaticum de migratie van grampositieve bacteriën naar de lymfeknopen. Hier zorgden de bacteriën voor de stimulatie van bepaalde immuuncellen (pathogene T-helper17 cellen) waardoor het lichaam beter in staat was om kwaadaardige tumoren te bestrijden. Muizen die opgroeiden in een bacterievrije omgeving en dus geen darmflora hadden, hadden minder pathogene T-helper17-cellen en hun tumoren bleken ongevoelig voor cyclofosfamide. Hetzelfde gold voor muizen die behandeld waren met antibiotica.  

Uit de resultaten blijkt dat bepaalde darmbacteriën een cruciale rol spelen bij de kankerbehandeling met cyclofosfamide. Mogelijk leidt dit in de toekomst tot een restrictie van antibioticagebruik bij kanker en het toepassen van pre- en probiotica

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen