Darmflora essentieel bij serotonineproductie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De darmflora speelt een essentiële rol bij de productie van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij onder andere depressies.

Al langer is bekend dat de productie van serotonine (5-hydroxytryptamine, 5-HT) grotendeels plaatsvindt in de darm. Maar liefst 90% van de neurotransmitter wordt hier geproduceerd door de zogenaamde enterochromaffine-cellen (EC-cellen). In het experiment vergeleken de wetenschappers de serotonineconcentratie van muizen met een normale darmflora met die van muizen zonder darmbacteriën. De wetenschappers ontdekten dat bij deze laatste groep de serotonineproductie door de EC-cellen maar liefst 60% minder was in vergelijking met muizen met een normale darmflora. Wanneer echter de darmflora werd hersteld, nam de serotonineproductie toe.

In een volgend experiment onderzochten de wetenschappers of bepaalde bacteriën van invloed waren op de serotonineproductie. Ze ontdekten dat de aanwezigheid van een groep van zo’n twintig sporenvormende bacteriën noodzakelijk was om de serotonineproductie te verhogen. Muizen die deze bacteriën kregen toegediend vertoonden in vergelijking met muizen zonder darmflora een verhoogde darmmotiliteit. Tevens werd er een toename van de activiteit van de bloedplaatjes gezien waarvan bekend is dat serotonine hier een rol bij speelt.

De resultaten laten zien dat sporenvormende darmbacteriën essentieel zijn voor de productie van serotonine door EC-cellen. In vervolgstudies moet deze relatie verder worden onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.