Darmflora geografisch bepaald?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Inwoners van het noordelijk halfrond hebben een groter aandeel van bepaalde darmbacteriën die gerelateerd zijn aan obesitas.

Er werden gegevens gebruikt van zes eerder gepubliceerde studies. Het betrof 1020 personen van 23 verschillende bevolkingsgroepen in Afrika, Europa, Noord en Zuid Amerika en Azië.

Het aandeel van zogenaamde Firmicutesbacteriën bleek groter bij inwoners van noordelijk gelegen landen, terwijl het aandeel van Bacteriodetesbacteriën bij deze personen kleiner was. Juist deze samenstelling van de darmflora is gerelateerd aan obesitas. Tevens bleek dat de darmflora van Afro-Amerikanen meer gelijkenis vertoonde met de darmflora van Noord-Amerikanen en Europeanen dan met die van inwoners van het Afrikaanse continent.

Mogelijk speelt de darmflora een cruciale rol bij de aanpassing aan de leefomgeving. Zo blijkt dat Firmicutesbacteriën in staat zijn veel energie te halen uit de voeding. Dit was in het verleden misschien noodzakelijk om in een koud klimaat te overleven. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.