Darmflora snel veranderlijk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De darmflora kan snel van samenstelling veranderen onder invloed van het voedingspatroon. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

Er namen negen vrijwilligers aan de studie deel die gedurende periodes van vijf dagen (met een tussenperiode) een op vlees of planten gebaseerd voedingspatroon volgden. In het eerste voedingspatroon werden alleen dierlijke producten gegeten. Het ontbijt bestond uit spek met eieren, de lunch uit vlees en voor het diner kregen de deelnemers salami, parmaham en diverse kazen. Tussendoor kregen de vrijwilligers snacks van varkensvlees. Het tweede voedingspatroon was volledig gebaseerd op planten: de deelnemers aten muesli, rijst, linzen, fruit en groenten. Voor, tijdens en na het volgen van beide voedingspatronen werd de samenstelling van de darmflora bepaald.

Binnen een dag na het volgen van beide voedingspatronen veranderde bij alle deelnemers de samenstelling van de darmflora. Het vleesrijke voedingspatroon leidde tot een toename van gal-tolerante bacteriën (waaronder Alistipes, Bilophila en Bacteroides) en een afname van Firmicutesbacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vertering van complexe koolhydraten uit planten. Na ongeveer drie dagen veranderde ook de activiteit van de darmbacteriën. Het type genen dat aangezet werd in de bacteriën wijzigde bij beide voedingspatronen.

Mogelijk leiden de resultaten tot een nieuwe benadering van ziektes die gerelateerd zijn aan de darmflora. Zo blijkt nu dat een op dierlijke producten gebaseerd eetpatroon leidt tot een toename van bacteriën die een darmontsteking kunnen uitlokken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen