Darmkanker: effect leefstijl groter dan erfelijkheid
Onder redactie van Ortho Institute
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonneeHet effect van leefstijl op het risico van dikkedarmkanker is groter dan het genetische effect, zo blijkt uit een Chinese studie.
Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van een screeningsprogramma uitgevoerd bij inwoners van de stad Tianjin. Van meer dan 89.500 inwoners waren de resultaten van colonscopieën bekend die uitgevoerd waren in de periode van 2012 tot 2020. Hiervan werden 45.380 personen met volledige familiegeschiedenis en leefstijlfactoren geïncludeerd.
Bij 39% van de deelnemers werd een adenoom (goedaardig gezwel of poliep) ontdekt. Bij 6% werd een gevorderd adenoom gezien en bij 1,5% van de deelnemers werd dikkedarmkanker gediagnosticeerd op basis van de colonscopieën. Een gevorderd adenoom kan uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Bij mannen was de bijdrage van leefstijlfactoren aan het risico op een gevorderd adenoom significant groter dan dat van familiaire belasting. Roken, alcoholgebruik, weinig fysieke activiteit en overgewicht droegen met respectievelijk 12%, 7%, 5% en 7% bij aan het risico op een gevorderd adenoom, terwijl erfelijkheid voor slechts 0,8% hieraan bijdroeg. Voor vrouwen werd eenzelfde resultaat gevonden. Roken, alcoholgebruik, weinig fysieke activiteit en overgewicht waren met respectievelijk 4%, 0,2%, 8% en 8,5% verantwoordelijk voor een gevorderd adenoom, terwijl er geen invloed (-0,6%) werd gezien van familiaire belasting.
Beïnvloedbare leefstijlfactoren waaronder roken, alcoholconsumptie, lichaamsbeweging en BMI hebben een grotere bijdrage aan het risico op dikkedarmkanker dan een familiegeschiedenis van darmkanker.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.