Degeneratieve ziekten door vrij ijzer?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De consumptie van fruit en groene thee kan de kans op aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose verkleinen. Dit blijkt uit een uitgebreide review die gepubliceerd werd in de Archives of Toxicology.
De auteur stelt dat een groot deel van de degeneratieve aandoeningen een gevolg is van vrij ijzer in het bloed. Dit ijzer vormt de hoog toxische hydroxylradicalen die binden met cellen en weefsels en zodoende leiden tot apoptose en uiteindelijk tot genoemde ziekten. Ook geeft de auteur het belang aan van ijzerbindende stoffen. Bepaalde nutriënten die gevonden worden in fruit, groenten en groene thee zijn zogenaamde ijzerchelatoren. Deze nutriënten zijn in staat om ijzer effectief te binden. Vooral paarse vruchten zoals de blauwe bes hebben een grote ijzerbindende capaciteit. Daarentegen blijkt rode wijn deze capaciteit niet te hebben. Ook kan een teveel aan vitamine C het tegenovergestelde effect te hebben. Vitamine C biedt alleen bescherming tegen toxische stoffen wanneer het ijzer goed gebonden is.
De review concludeert dat in de behandeling van degeneratieve aandoeningen een rol is weggelegd voor ijzerchelatoren zoals die zijn te vinden in fruit en groene thee.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen