Diabeet? Zet pistache op het menu

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Pistachenoten hebben een gunstige invloed op onder andere de bloeddruk en hartslagvariatie van personen met diabetes type-2.

Er werden dertig volwassenen in de leeftijd van 40 tot 74 jaar geselecteerd voor de studie. Ze hadden diabetes type-2 die goed gereguleerd was. De proefpersonen volgden gedurende een maand een vetarm voedingspatroon (27% vet) waarbij ze tussendoor vetarme/koolhydraatrijke snacks kregen. Na een tussenperiode van twee weken volgden ze gedurende een maand een voedingspatroon met een normaal vetgehalte (33% vet) waarvan pistachenoten een vast onderdeel waren (gemiddeld 150 noten per dag).

Dagelijkse consumptie van de pistachenoten leidde tot een significante vermindering van de perifere weerstand in de bloedvaten, een significante toename van de hartpompfunctie en een significante verbetering van de variatie in de tijd tussen twee hartslagen (hartslagvariatie). De bovendruk daalde significant onder invloed van het nootrijke voedingspatroon. Overdag met gemiddeld 3,5 mmHg en in de nacht met gemiddeld 5,7 mmHg.

Pistachenoten hebben bij personen met diabetes type-2 een gunstige invloed op risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zo blijkt uit de resultaten van de studie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen