Diabetesmedicijn gunstig bij baarmoederhalskanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Vrouwen met baarmoederhalskanker die voor hun diabetes het medicijn metformine gebruiken, hebben significant minder kans om te overlijden.

Er werden vrouwen van 66 jaar en ouder geselecteerd waarbij in de periode van 1997 tot 2010 de diagnose baarmoederhalskanker was gesteld. De relatie tussen het gebruik van metformine en sterfte als gevolg van baarmoederhalskanker werd onderzocht.

Van de 181 vrouwen met de dubbeldiagnose baarmoederhalskanker en diabetes overleden er in de volgperiode 129, waarvan 61 aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. De cumulatieve dosis metformine (aantal mg per dag maal het aantal dagen) nadat de diagnose baarmoederhalskanker was gesteld, bleek de kans op overlijden als gevolg van dit type kanker significant op een dosisafhankelijke manier te verlagen. Voor iedere dosis van 365 gram metformine nam de sterftekans significant met 21% af. Het effect werd niet beïnvloed door andere factoren. Er werd geen relatie gezien tussen het sterfterisico van dit type kanker en andere antidiabetesmedicijnen.

De inname van metformine is bij oudere vrouwen met baarmoederhalskanker geassocieerd met een lagere sterftekans. Al eerder werd aangetoond dat metformine de groei van dit type tumor kan beïnvloeden, het zuurstofgehalte van de tumor verlaagt en kankercellen gevoeliger maakt voor bestraling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen