Dierstudie: multi beschermt tegen dikkedarmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Ratten die regelmatig een multivitamine-mineralenpreparaat kregen, hadden significant minder kans op dikkedarmkanker.

De ratten kregen gedurende 15 weken wekelijks een injectie met de kankerverwekkende stof 1,2-dimethylhydrazine. Voor de injectieserie, erna of gedurende de gehele studieperiode van 32 weken kregen de ratten dagelijks een multivitamine-mineralensupplement.

In vergelijking met controleratten werd bij de geïnjecteerde ratten een verhoogde vetzuuroxidatie en verlaagde antioxidantenstatus gevonden. Suppletie met het vitamine- en mineralensupplement - zowel, voor, na als gedurende de gehele periode - leidde tot een significante afname van de vetzuuroxidatie in de bloedcirculatie en in het darmweefsel. Tevens nam de activiteit van antioxidatieve enzymen en gereduceerd glutathion (GSH) significant toe tot normale concentraties. De ratten die gedurende de gehele studieperiode dagelijks een supplement hadden gekregen, hadden met 84% een significante afname van ‘aberrant crypt foci’, een cluster abnormale kliertjes in de dikke darm wat duidt op een voorstadium van kanker.

Volgens de onderzoekers is het kankerpreventieve effect van vitaminen en mineralen te danken aan hun antioxidatieve werking. Zij hopen dat de studie bijdraagt aan de discussie over het gebruik van vitaminen en mineralen bij personen met kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen