Diversiteit voeding gerelateerd aan migraine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een kwalitatief goed en divers voedingspatroon is geassocieerd met minder migraineaanvallen. 

Aan het onderzoek namen 262 proefpersonen deel, 224 vrouwen en 34 mannen. Ze waren in een leeftijd van 20 tot 50 jaar. Met behulp van een uitgebreide voedingsvragenlijst werd informatie over het eetpatroon van de deelnemers verzameld. Ook werden klinische kenmerken zoals de frequentie, ernst en duur van migrainehoofdpijn, hoofdpijn-impact-test-6 (HIT-6) en de serumconcentraties van stikstofmonoxide (NO) gemeten. Met behulp van HIT-6 werd onderzocht wat de impact van migraine was op het functioneren op werk, school en bij sociale contacten. 

Er bleek een significant verband te bestaan tussen de diversiteit van het eetpatroon en migraine. Deelnemers met een ruim afwisselend voedingspatroon hadden met tweemaal significant minder vaak een migraineaanval. Proefpersonen met een divers eetpatroon hadden een hogere inname van totale energie, eiwitten, graanproducten, tomaten, zetmeelrijke groenten, gele groenten, kruisbloemige groenten, fruit (bessen en citrusvruchten), vruchtensap en melk. In het bloedserum werden significant lagere NO-spiegels gevonden bij proefpersonen met een divers voedingspatroon. Een teveel aan NO is een belangrijk voorteken voor een migraineaanval.

Na correctie voor beïnvloedende factoren waaronder leeftijd, calorie-inname en familiaire belasting bleef het verband significant. Er werd echter geen significant verband gevonden tussen de diversiteit van het eetpatroon, de score op de HIT-6 en de ernst en duur van migraineaanvallen. 

Een meer divers voedingspatroon beschermt mogelijk tegen migraine. De studie kon echter geen oorzakelijk verband aantonen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen