Doorbraak in vitamine B12-productie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De bacteriële biosynthese van vitamine B12 verloopt via twee routes: een aerobe (zuurstofrijke) en een anaerobe (zuurstofarme) route. Van de eerste is al lang bekend hoe de vitamine gevormd wordt, de tweede route is recent ontrafeld door wetenschappers van de University of Kent.

Tot voor kort was het technisch onmogelijk de tussenproducten van de synthese van het actieve coënzym adenosylcobalamine te isoleren. Met behulp van manipulatie van de bacterie Bacillus megaterium konden de wetenschappers alle metabolieten tussen uroporphyrinogen III en cobyrinininezuur isoleren. De activiteit van de betrokken eiwitten werden geanalyseerd, alsmede de in-vitro omzetting van 5-aminolevulinezuur naar cobyrininezuur. Het metaal kobalt blijkt een cruciale rol te spelen bij diverse omzettingen.

Volgens de onderzoekers kunnen de bevindingen gebruikt worden om bacteriestammen te kweken die in staat zijn tot een hoge productie van de vitamine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.