Dysbiose darmflora en allergie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met allergie hebben een minder diverse samenstelling van de darmflora. Dit concluderen Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift EBioMedicine.

Er werden vragenlijsten gebruikt van de American Gut Project. Tevens werden ontlastingmonsters geanalyseerd van 1879 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. De diversiteit van de darmflora werd gerelateerd aan het risico van allergieën voor levensmiddelen zoals pinda’s, noten en schaaldieren en allergische reacties zoals eczeem, astma, hooikoorts of allergie voor wespensteken.

Van de deelnemers gaf 82% aan een allergie te hebben. Bij het merendeel van de proefpersonen (41%) was sprake van hooikoorts. Slechts 3% had een allergie voor pinda’s. De diversiteit van de darmflora was significant lager bij personen met een allergie. De allergische deelnemers hadden bovendien een minder gunstige samenstelling van hun darmflora. Voedselallergieën en andere allergieën waren geassocieerd met respectievelijk zeven en negen andere bacteriesoorten. Vooral bij een allergie voor pinda’s en hooikoorts werd een dysbiose van de darmflora gezien die gekenmerkt werd door een hogere concentratie van Bacteriodalessoorten en een lagere concentratie van Clostridialessoorten.

Al eerder werd een verband aangetoond tussen een verstoorde darmflora en een verhoogde kans op allergieën. Mogelijk kunnen allergieën in de toekomst voorkomen of behandeld worden door opheffing van deze dysbiose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen